Super rychlý volební manuál jak volit v komunálkách

Komunální volby 2014. Mohou změnit leccos a na čtyři roky nastolit úplně jiný směr. Může to být evoluce, revoluce anebo staré, známé, zbroušené a lesknoucí se koleje. Kdo chce opravdovou změnu, měl by si přečíst pár mých postřehů jak volit.      

Chceme-li změnu od píky, musíme spojit síly.

Byť na volebním lístku máme mnoho sympatických stran, nejlepší je vybrat si jednu stranu, být sakra monotématický a vsadit si právě na tu "jednu" stejně jako v parlamentních volbách. Pokud má dojít ke změně, musí být kýžená strana stranou změny.

Má-li to být revoluce, musí to být nový subjekt, něco, co tu ještě nebylo a netváří se úplně pitomě a trapně. Má-li to být evoluce, volíme spíš tu osvědčenou stranu, uskupení nebo hnutí.

Proto je potřeba udělat jeden velký křížek u jedné politické strany – volit celou stranu en bloc. Jeden křížek má doslova magickou moc a může zacloumat celými volbami.

Chceme-li udělat vlastí revoluci, jsou tři možnosti

Volme ženy. Když se podívám na volební lístky v mnoha místech, jakoby neexistovaly ženy a my se ocitali na počátku dvacátého století. Žen je v police málo a musí dostat šanci. V tomto případě není člověk jako člověk, ale je žena a muž.

Volme mladé. Revoluce se zde lehce promění a ustálí v evoluci. Pokud se do zastupitelstva dostane mladý člověk, je to odrazový můstek jak se „naučit“ politiku a získat zkušenosti. V případě, že volíme „osvědčenou“ kvalitu v plné palbě, pálíme za sebou mosty. V jistém okamžiku si potentáti nad hrobem, při nejlepším před koncem volebního období, uvědomí, že nemají žádné dobré nástupce a zbyli jen ti, kteří zastupitelstvo prospali a bezmyšlenkovitě dávali ruce nahoru. Je potřebné dát prostor nové generaci, která se to musí naučit.

Volme ty, za kterými jsou vidět výsledky. Mnohdy nás ruka svrbí, zaškrtávat podle toho, jak kdo vypadá a jaké má charisma, čili podle ksichtu. Ale udělal takový někdy něco pro svou obec či město? Proslavil je nějak? Vysázel třešňovou alej? Vedl léta zájmový kroužek mladých modelářů? Naučil půlku vesnice číst, psát a počítat? Zachránil sousedovy děti z hořícího domu? Za jmény na kandidátkách musíme hledat dobré činy. Nesmíme nastavovat zrcadlo kráse a planým, velkohubým slibům s výsledkem prosezeného důlku na zasedáních zastupitelstva. Ten, kdo nebyl činný před volbami, nebude z 80 % aktivní ani v zastupitelstvu, natož v radě a vůbec ne jako starosta. Snad proto je důležité znát o každém kandidátovi nejen pohlaví a věk.

Přeberte se mé ingredience, jak uvážíte za vhodné. Můžete kombinovat chutě, jak je libo. Hlavně, prosím, milí voliči, nevolte blbě.

Autor: Vilém Jurek | pondělí 6.10.2014 21:30 | karma článku: 8,20 | přečteno: 459x
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1006x
Většinou mám práce nad hlavu. Občas mám myšlenku, kterou chci zhmotnit. Asi týden z toho tvořím krátký či kratší text.

Seznam rubrik