Na procházku s královským vozatajem a Sváťou Kuřátkem

Malá poznámka k dění na naší tragyi-komediálně-politické scéně a ještě další menší odhalení. Třeba o tom, že Vladimír Neff byl asi prorok.

To bylo řečí, že vláda končí; jenže nastal opak. To jsme se nechali slyšet, že oni jsou hnus; myšleno VV. Tolik rozporů a pří. Ovšem nastal zvrat a oni se opět jaksi domluvili.

Je jasné, že se leckomu od koryta nechce. A to koryto není myšleno nijak špatně, ale lepší by byl příměr o něčem v žitě. Dvě nejsilnější strany se bát nemusí; jsou asi za vodou. Maximálně budou na rok až roky dva sedět v poslaneckých lavicích jako opoziční strana; dokud na oplátku nesvrhnou levici, nebo na levici nehodí nějakou tu špínu. Dekadentní Věci veřejné si asi nevrznou; jsou špinavé až po krk.

Během velikonočních svátků jsem se setkal se několika lidmi. Nezávisle na sobě, a to z nich vypadlo navíc zcela spontánně, se mi svěřili, že volili VV a nechali se ve výsledku napálit. Verdikt zněl – VV už volit nebudu. A v tom je problém, neb VV jsou odepsány díky korupci a monstr procesů. Pomalý rozpad značí, že je s nimi amen.

Přesto korupčníci korupčníkům hážou záchranný kruh. Jaký je důvod? Můžeme se domnívat, že v tom je čistá politika, další korupce, tajné pakty a kdo ví, co ještě? Jestli je to však pro dobro a zářnou budoucnost tohoto národa, jsem mírně v rozpacích a potřeboval bych poradit od publika jako ten Sváťa Kuřátko.

Když jsem si po příchodu z práce otevřel noviny, a následně internetové zpravodajské servery, všechno jsem to dění bedlivě přelouskal – zanalyzoval, ihned mě napadla syntéza – jeden příběh. Je to dokonce celá pentalogie nesoucí název Rodová pentalogie. V roce 1957 vychází z pera Vladimíra Neffa její první díl s příslovečným názvem Sňatky z rozumu. Po další léta vyšel zbytek série: Císařské fialky (1958), Zlá krev (1959), Veselá vdova (1961), Královský vozataj (1963). Přiznám se, že jsem tento skvost československé slovesnosti dosud nečetl; viděl jsem pouze několik dílů televizního seriálu a v rámci tohoto článku si přečetl dějovou linii a věřte, ten Neff byl asi věštec.

Avšak současnou dějinnou linii naší Vlády, potažmo celé politiky, neznáme. Kniha života může již příští týden napsat, zcela jiný příběh a my se můžeme u piva s novinami v rukách těšit na novou krásnou vládu a velice hezké složení dolní sněmovny Parlamentu.

Autor: Vilém Jurek | úterý 10.4.2012 20:43 | karma článku: 6,47 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Vilém Jurek

Prezident se stébla chytá

11.2.2018 v 20:24 | Karma: 19,75

Vilém Jurek

Staň se dárcem kostní dřeně

27.12.2016 v 17:00 | Karma: 27,78

Vilém Jurek

Fenomén: herbicidy

17.8.2014 v 13:07 | Karma: 10,24