Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milion sto páté téma o Facebooku

Kratinká úvaha o milion sto šestkrát omílaném tématu. Tématu, které je snad staré jako lidstvo samo.

Facebook (FB) je dobrý. Dobré jídlo není vařený celer, ale dobrý bůček, který není dobrý pro naše srdce a cévy. Dobré pití je především alkohol, metla lidstva. Dobré šaty jsou ty přehlídkové, které vlastně ani nejsou určeny k běžnému nošení. Takový dobrý účes, když už jsme u těch šatů, má složitou strukturu a stačí sebemenší vánek a je v cuku letu vlasů po účesu. Dobrá voda je balena v PET-lahvích, které zamořují svět. Dobrý muž – všemu nápomocen, milý a ochotný gentleman, a přece mlátí ženu. Dobrá žena, matka a světice a přitom krade v hypermarketu jako straka. Dobrý muslim a popíjí alkoholické pivo? Dobrý katolík, jenže homosexuál? Dobré auto, které si nikdo přes jeho vysokou cenu nikdo nezakoupí. Dobrý vědec, genius, a přitom si ani nedokáže dát pastu na zubní kartáček. Dobrý gulášek, který nám rozhasí žlučník a žáhu. Dobrý FB, který využíváme takřka denně, živíme ho a on nás tu a tam, pokradmu ohlodává jako pes kost.

FB jako oheň – dobrý sluha, leč zlý pán. Prostřednictvím tohoto moderního výdobytku civilizace sdílíme hodinu co hodinu kvanta informací – fotky, fotky, fotky, zemité vtípky, intelektuální zkratky, nabídky k sňatku. Dáváme do oběhu zprávy, jestli jsme měli k obědu jen kafe nebo kyselé zelo s vepřem a knedlem. Hodně na FB chatujeme a naprosto devalvujeme záležitosti jako ICQ nebo Skype. Kdo nemá FB, jako by asi ani nebyl. Takový člověk nic neví a je jako když ve městě vypne elektřina a přestane téct voda. Mít FB není povinnost, kdepak, ale můžeme ho přirovnat k povinně volitelnému předmětu. Stejně FB není známka luxusu jako tři Jaguáry v garáži, televize v každém pokoji přepychového domu a dovolená v cizokrajné krajině; stejně tak FB už dávno není známka punku. FB je ohromná síla, konglomerát, globální patlanina, cesta kolem světa za osmdesát vteřin. Dobrá i zlá věc; víme o sobě hodně, ale někdy toho můžeme vědět až moc. Je však naše volba, jestli na sebe něco práskneme či si trošku zalžeme. Spousta lidí má FB a na zeď nenapíše nic, jak je rok dlouhý, fotoarchiv zeje prázdnotou, ovšem chat drnčí na plné pecky, až létají cucky. Úniku osobních informací se neubráníme stejně tak, jako když se opijeme a u piva na sebe nevykecáme nějaký to drb. FB nás obohacuje do té míry, že virtuální svět, resp. sociální komunita našich facebooků je jedna velká vesnice – každý na sebe ví všecko a přitom to nemusí být jen tlach. Stačí jen špatně zamknout dům/informace a hned jsme uvnitř/venku. FB není hrdinství, protože by musel být každý z nás hrdinou, a není také umělostí, protože je a funguje. Nelze se ho bát – vy se snad bojíte telefonu? Ostatně co se týče telefonu. Telefonu se také naši předkové báli, že je to hlas pekel atd.  Avšak během času století a toho, že se A. G. Bell stačil několikrát otočit v hrobě, jsme s telefonem v mezích zákona naučili (spolu)pracovat. Tudíž nevidím důvod v obavách z FB. Vždyť také neděláme to, že vytočíme libovolné číslo a neříkáme na druhé straně aparátu, že jsme se blbě vyspali a nechce se nám do práce, kde bude patrně pěkná nuda. Nevoláme také babičce, že je hloupá baba jaga. S FB je potřeba se pouze naučit pracovat a spolupracovat s ním. Podstatné, aby nevládla přílišná totalita spočívající ve vstupech do cizích profilů a komunit.

Facebook je v dnešním světě něco jako, že ráno vyjde Slunce. Pokud ale jednoho rána nebude Facebook, nic zlého se nestane, naopak pokud nevyjde Slunce, budete to zavářka na průšvih a problému bude v něčem lepším, než je Facebook.

Autor: Vilém Jurek | pátek 9.3.2012 19:30 | karma článku: 10,69 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Vilém Jurek

Prezident se stébla chytá

Po lednové volbě prezidenta vyvstává řada otázek, kam to půjde s naší republikou? Za staronovým prezidentem se nese rozdělená společnost. A může být hůř

11.2.2018 v 20:24 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1013x | Politika

Vilém Jurek

Staň se dárcem kostní dřeně

V roce 2011 jsem se přihlásil do registru dárců kostní dřeně. Letos v červnu mi volali z transfuzního oddělení v Brně. Ptali se, jestli stále platí mé rozhodnutí darovat kostní dřeň.

27.12.2016 v 17:00 | Karma: 27,78 | Přečteno: 1773x | Osobní

Vilém Jurek

Ničeho se nebojme, zůstaňme u svých přijímačů

Evropou cloumá strach z uprchlíků, mediální tlampače chrlí katastrofické scénáře, věříme příběhům o panně a netvoru, pseudoprorokové vylézají z děr. Zdá se, že povrch světa se rozpadá, v jádru země se zase nic závratného neděje.

25.6.2015 v 18:30 | Karma: 7,91 | Přečteno: 524x | Ostatní

Vilém Jurek

Super rychlý volební manuál jak volit v komunálkách

Komunální volby 2014. Mohou změnit leccos a na čtyři roky nastolit úplně jiný směr. Může to být evoluce, revoluce anebo staré, známé, zbroušené a lesknoucí se koleje. Kdo chce opravdovou změnu, měl by si přečíst pár mých postřehů jak volit.

6.10.2014 v 21:30 | Karma: 8,20 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Vilém Jurek

Fenomén: herbicidy

Mnoho oponentů říká, že používání herbicidů je očividné zlo. Dnes se však bez tohoto typu chemie neobejdeme. Dokonce i v ochraně přírody mají paradoxně herbicidy své důležité místo. Ovšem pohled na věc je ryze ambivalentní a je nutné si říct jedno velké: ALE...

17.8.2014 v 13:07 | Karma: 10,24 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1006x
Většinou mám práce nad hlavu. Občas mám myšlenku, kterou chci zhmotnit. Asi týden z toho tvořím krátký či kratší text.

Seznam rubrik